Home » Articles posted by Carina Schoorl

Author Archives: Carina Schoorl

Post Image

Het aspergeseizoen is weer aangebroken, heerlijk. Meneer Schorelaar zou het wel dagelijks willen eten, vooral de witte, met aardappelen, een plakje zalm en een eitje, maar dat gaat wel erg ver. Voor vandaag stond deze variant op het menu. Heerlijk. Het kreeg zelfs de goedkeuring van meneer. Ingredienten: 5 plakjes roomboter bladerdeeg (ontdooid) 1 prei 1 bosje groene asperges 250 gram snoeptomaatjes 150 gram zalmsnippers 100 gram geitenkaas 200 gram crème fraiche 4 eieren 50 gram geraspte belegen kaas olijfolie roomboter tijm peper en zout springvorm van 26 cm Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met roomboter en bekleed deze met de plakjes bladerdeeg Snijd […]

Post Image

Het najaar van 2014 is bijzonder, het is inmiddels 10 november en nog steeds zitten we buiten met een kopje koffie. Omdat ons huis grenst aan de weilanden hebben we wind, dus warm aankleden. Het weekend hebben we besteed om wat struiken te snoeien en nog wat aan de bedekking van de tuin te doen, de mulchlaag. Het dekentje voor de aarde. Ik haalde met de kruiwagen blad op wat van de grote bomen in de straat is gevallen. Het eerste jaar dat ik dat van plan was zocht ik nog uit wanneer de meeste buren weg waren, ik vond het toch een beetje vreemd. Natuurlijk kwamen alle buren thuis […]

Post Image

  ingrediënten: 100 gram roomboter 1 kip in stukken of kippenpoten, 4 grote uien in ringen gesneden 3 eetlepels sambal oelek scheutje ketjap 1,5 kopje kippebouillion 1 eetlepel tamarinde pasta 1 eetlepel palmsuiker Bereidingswijze: smelt de boter en braad op hoog vuur de kipstukken aan. Afhankelijk van de grootte van de pan in een of meerdere keren. Als de kipstukken zijn dichtgeschroeid uit de pan halen. Bak de ui ringen op middelhoog vuur met de sambal. Voeg na 10 minuten de tamarinde pasta toe. Daarna gaan de kipstukken weer terug in de pan. Voeg de bouillon, ketjap en de palmsuiker toe. Laat de kip nog minstens een uur pruttelen,(met de […]

Post Image

Dinsdag is dit jaar bij ons de oppas dag. Leuk voor opa en oma en de kleintjes, voor de ouders is het vooral handig, maar we denken dat ze het ook leuk vinden. We nodigen de ouders standaard uit om bij het ophalen mee te blijven eten, daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Op deze decemberdag staat Indonesisch op het menu. Vegetarisch onderdeel van deze maaltijd is draadjesvlees van de broodvrucht (Jackfruit) Bovenstaand blik halen we bij de Toko. Ingrediënten: olie om in te bakken blik nangka muda (broodvrucht) zakje boemboe (ook bij de Toko te koop, vaak ook in de supermarkt) 1 ui 2 tenen knoflook 1/3 van een […]

Post Image

In 2016 woonde onze jongste tijdelijk weer bij ons. In de winkel waar hij werkte verkochten ze spaghetti pompoenen. Hij nam deze mee. Manlief houdt niet van pompoenen maar deze vindt hij goed te doen. Dit jaar meteen spaghetti pompoenen gezaaid. Pompoenen nemen veel ruimte in, daarom heb ik ze dit jaar op een stukje volkstuin geplant. Dit jaar hebben we ze alweer een paar keer gegeten. Wat heb je nodig: 1 spaghetti pompoen voor 2 personen olie om te bakken 2 teentjes knoflook 1 ui gesnipperd 1 prei in ringen gesneden 1 rode paprika in kleine stukjes 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes tomaten en/of tomaten uit een blik […]

Post Image

De tomaten deden het goed dit jaar. De mooiste tomaten die ik dit jaar heb geplant heb zijn de Indigo tomaten, met antioxidanten en een prachtig auberginekleurig huidje. Het voorjaar start bij mij met het opzoeken van de zaadzakjes en het binnen voorzaaien van paprika’s sla en tomaten. Vaak ben ik vroeg  met het voorzaaien van de tomaten die pas na ijsheiligen naar buiten kunnen. Soms verplant ik ze netjes maar soms staan ze ook wegens tijd of ruimtegebrek te wachten. Meestal zaai ik teveel. Eigenlijk horen tomaten in een kas, toch blijf ik elk jaar proberen om tomaten uit eigen tuin te hebben. Ik heb al van alles geprobeerd, […]

Post Image

Rozenbotteljam, het is alweer jaren geleden dat ik het maakte. Langs het parkeerterrein van het verpleeghuis waar mijn vader ooit woonde stond een hele haag. Toen hebben we ook rozenbottelwijn gemaakt wat tot op de dag van vandaag nog niet lekker is. Nu over de rozenbottels, ze stonden er prachtig bij op de tuinen van Benno, maar Benno zelf haalde zijn rozenbotteljam uit een potje van een bekende fabrikant. Niet veel later stond ik rozenbottels te plukken. Rozenbotteljam (1) 1 kilo rozenbottels 600 gram geleisuiker sap van 1 citroen Was de rozenbottels, ontdoe ze van de groene kroontjes. Doe ze in een pan en giet er net zoveel water bij […]

Post Image

Bijna vakantie. Ik heb een hele leuke baan, werk niet full-time en heb daarnaast veel hobby’s. Toch overkomt mij, vlak voor een vakantie, hetzelfde als menig ander. Ongeveer een maand van te voren ga je weken tellen tot aan je vakantie, en later diensten. Opeens ben je ook ‘hard’ aan vakantie toe. Nu nog maar twee diensten te gaan. Om alvast een voorproefje te nemen op de vakantie zit ik op deze tropische dag op het terras aan de ijsthee. Ik maak vaker ijsthee, met groene thee, met blaadjes munt, verveine o.i.d. Niet moeilijk om te maken, maar deze lekkere wilde ik toch delen (en voor mezelf bewaren) Snijd een perzik […]

Post Image

Afgelopen week aten onze oudste dochter en haar man mee, heerlijk buiten op het terras. Naast ons terras groeit een prachtige vijgenboom. Jaarlijks geeft hij veel vijgen. Soms is het goed bij te eten, elke dag 2 tot 4 vijgen verspreid over de periode van een maand. Soms is er een jaar met veel fruit, Vaak is dit jaar om jaar. Dit noemen we beurt jaren. Het ene jaar geeft de boom zoveel fruit dat hij het andere jaar nodig heeft om te herstellen. Dit jaar hebben we meer vijgen, deze week beginnen ze rijp te worden. Ik vraag ook aan mijn dochter of ze wat vijgen mee wil, ze hebben zelf veel […]

Post Image

Regelmatig heb ik voor een recept alleen eierdooiers nodig. Soms smokkel ik met het recept en doe er later de eiwitten bij, maar soms heb ik ze echt over. Zelf vind ik het te zoete koekjes maar ze hebben veel fans, daarom hier het recept. Dit heb je nodig voor zo’n 20 stuks 2 eiwitten 100 gram suiker 100 gram kokos (geraspt) drupje citroensap mespuntje zout. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eiwitten met het citroensap luchtig in de mixer, dit duurt ongeveer 5 minuten. Vanaf dat moment kan je beetje bij beetje de suiker toevoegen Het beslag is pas goed geklopt als het blijft “hangen” als je […]