Home » 2015

Yearly Archives: 2015

Post Image

Speciaal voor Frank die zo van broccolikers houdt. Nog nooit was kiemen zo gemakkelijk. Je doet 2 eetlepels (biologisch) zaad in een lege schone pot, van mayonaise o.i.d. Over de opening span je een gaasje, stukje doek of vitrage, maak het vast met een elastiekje. Voeg voldoende water toe en laat de zaden weken (een uur of 6) Giet het water af en plaats de pot omgekeerd in een grotere bak. Zet donker weg, ik doe het in een keukenkastje waar ik elke ochtend mijn ontbijtspullen pak, dan kan ik het niet vergeten. Elke ochtend spoelen met schoon water, leeg laten lopen en de pot weer op zijn kop in […]

Post Image

We zijn in de laatste week van het jaar 2015 aangekomen. Buiten doet niets ons nog aan de midwinter denken, behalve dan dat de dagen erg kort zijn. We zijn veel buiten geweest dit weekend, in de tuin, en met het herstellen van het schuifpui dat nu bijna klaar is. Omdat ik steeds even moest helpen met het inzetten of omdraaien van het pui had ik tussendoor alle tijd om een soep uit te proberen. Wij zijn grote fans van knolselderij, deze knollen die bij menigeen niet verder komen dan de erwtensoep, eten wij gebakken, in erwten en linzensoep, gekookt en dan in de oven om een kaaskorstje te laten […]

Een van de gemakkelijkste kazen om te maken is waarschijnlijk Panir. Deze zeer jonge kaas wordt gebruikt in allerlei recepten in India. Heel bekend is de Saag Panir. We hebben dit gegeten tijdens onze rondreis in India in de variaties pittig en heel pittig. Omdat ik teveel melk had gehaald bij de boer heb ik gisteravond de Panir gemaakt en straks maak ik de Saag Panir. Panir: 2,5 liter volle melk (ik had het vers van de boerderij) 1 citroen, of meer als het niet schift Pers de citroen Kook al roerend de melk. Haal de melk van het vuur en roer voorzichtig zoveel citroen er door totdat deze gaat […]

Post Image

Het is 5 december, Nederland is in de ban van Sinterklaas en de wind blaast stevig om het huis. Een heerlijke dag om thuis te blijven. Dat mag ik ook, vandaag komen er 3 vriendinnen voor het maken van kaas. De dames zijn bekend met de grondbeginselen van het kaasmaken en voor deze dag staat de Hollandse variant van de parmigiano reggiano op het program. Ik heb deze kaas al vaker gemaakt en vind het altijd bijzonder dat je alleen al door het verhogen van de temperatuur een ander product krijgt dan de “gewone” verenigde polder kaas. Rond half 11 hebben we afgesproken, terwijl ik de eerste dame binnen laat […]

Post Image

Voeding is een hot item tegenwoordig. Iedereen lijkt wel een dieet te volgen, al of niet voor de lijn. Regelmatig zijn er onderzoeken over suiker, witmeelproducten en bewerkte producten uit de winkel waaruit blijkt dat het niet goed is voor ons, maar vooral voor de beestjes in onze darmen die heel veel inbreng hebben op onze lichamelijke gezondheid. Onze darmbeestjes, microbiota, houden erg van gefermenteerde voedingsmiddelen. Laten wij daar nu ook erg van houden. Yoghurt, kaas, zuurdesembrood en zuurkool komen regelmatig aan bod. Gefermenteerd eten en drinken bestaat al eeuwenlang. Elk volk heeft zijn traditionele recepten, verbonden met de geschiedenis. Het thuis fermenteren raakte in onbruik toen we in de […]

Post Image

We zijn er samen op uit. Vakantie in Frankrijk. Het is najaar, wat een mooi jaargetijde.            Hier genieten we van de prachtige kleuren, de hellingen zijn bezaaid met groene, gele en rode bomen, de herfstzon geeft dit een gouden gloed. Daarboven de kale rotsen met de toppen in de mist. We zijn hier om te wandelen. Al dagen trekken we de bergen in. We klauteren over stenen en graspaadjes, alles is bedekt met bladeren in allerlei bruintinten. Soms lijken het traptreden bijeengehouden door boomwortels. De paadjes slingeren door bossen en over bergkammen met prachtige vergezichten. Ik zou alles wel willen fotografen zo mooi is het. Maar de ruimte, de lucht, […]

Post Image

Nog steeds hangt er fruit in de bomen. Ook de frambozen en aardbeien hebben nog mooie vruchten. Afgelopen week werden we uitgenodigd om fruit te komen plukken. Dat laten we ons niet door de neus boren. We maakten een afspraak voor zondag. Toen de mist was opgetrokken verscheen er een warm najaarszonnetje. Gewapend met emmers en tonnen gingen we op pad. We werden allerhartelijkst ontvangen en werden rondgeleid over de volkstuinen van B. Wat zag het er mooi uit, en al dat rijpe fruit. Druiven, appels, kweeperen, rozebottels en frambozen. Ondertussen vertelde B. zijn plannen en stelde ons voor aan zijn moeder die hier ook een tuin had. ” ze onderhouden het voor […]

Post Image

  Wat hebben we een mooie nazomerdagen. De dagen beginnen met een dikke laag nevel over de weilanden en als die verdwijnt is de temperatuur heerlijk. Op een vrije dag zoals vandaag begin ik met een ontbijt in het ochtendzonnetje, warm aangekleed. In de tuin zie ik het einde van de zomer. De laatste goudrenetten hangen nog in de boom en de druiven komen mooi op kleur. De vogels proberen ook of ze rijp zijn, en ik maar denken dat een vogel met dorst de vijver wel op zou zoeken. Door het koude voorjaar is alles laat. Voor de pruimen betekende dat, dat er veel wespen van hebben gesnoept en de […]

Post Image

Zo, dat is een hele mond vol. Waarschijnlijk gaat het water je hierbij niet in de mond lopen. Ik heb het over Brie. Waarom dan zo moeilijk? Brie mag alleen Brie heten als het uit het gebied met dezelfde naam komt. Onlangs heb ik mezelf verwend met het boek Verrot lekker van Christian Weij en daarin staat het recept om Brie te maken. Omdat ik vaak kaas maak heb ik alle spullen al in huis. Dit recept is zo simpel omdat het uit gaat van een stukje brie in de staafmixer met melk fijn maken. Verder is het vooral een proces van tijd. De melk op 30 graden, karnemelk er […]

Post Image

  Heb je wel eens ijs gemaakt? Ik wel. Zelf gemaakt ijs met zomerfruit is heerlijk. Ik heb ook een hele goedkope, wankele ijsmachine. De kom moet 24 uur van tevoren in de vriezer staan en soms loopt weigert de mixer dienst als er te veel, te hard of te groot materiaal wordt toegevoegd. Meestal zit ook de vriezer vol. Eigenlijk vind ik het wel veel gedoe. Maar ik heb een echtgenoot die gek is op ijs, en ik had weer eens een bak ricotta gemaakt. Zo kwam ik uit op dit eenvoudige ijsrecept, simpel met een mixer te maken en het gaat in een plastic bak in de vriezer. benodigdheden: […]