Home » 2015 » december

Monthly Archives: december 2015

Post Image

Speciaal voor Frank die zo van broccolikers houdt. Nog nooit was kiemen zo gemakkelijk. Je doet 2 eetlepels (biologisch) zaad in een lege schone pot, van mayonaise o.i.d. Over de opening span je een gaasje, stukje doek of vitrage, maak het vast met een elastiekje. Voeg voldoende water toe en laat de zaden weken (een uur of 6) Giet het water af en plaats de pot omgekeerd in een grotere bak. Zet donker weg, ik doe het in een keukenkastje waar ik elke ochtend mijn ontbijtspullen pak, dan kan ik het niet vergeten. Elke ochtend spoelen met schoon water, leeg laten lopen en de pot weer op zijn kop in […]

Post Image

We zijn in de laatste week van het jaar 2015 aangekomen. Buiten doet niets ons nog aan de midwinter denken, behalve dan dat de dagen erg kort zijn. We zijn veel buiten geweest dit weekend, in de tuin, en met het herstellen van het schuifpui dat nu bijna klaar is. Omdat ik steeds even moest helpen met het inzetten of omdraaien van het pui had ik tussendoor alle tijd om een soep uit te proberen. Wij zijn grote fans van knolselderij, deze knollen die bij menigeen niet verder komen dan de erwtensoep, eten wij gebakken, in erwten en linzensoep, gekookt en dan in de oven om een kaaskorstje te laten […]

Een van de gemakkelijkste kazen om te maken is waarschijnlijk Panir. Deze zeer jonge kaas wordt gebruikt in allerlei recepten in India. Heel bekend is de Saag Panir. We hebben dit gegeten tijdens onze rondreis in India in de variaties pittig en heel pittig. Omdat ik teveel melk had gehaald bij de boer heb ik gisteravond de Panir gemaakt en straks maak ik de Saag Panir. Panir: 2,5 liter volle melk (ik had het vers van de boerderij) 1 citroen, of meer als het niet schift Pers de citroen Kook al roerend de melk. Haal de melk van het vuur en roer voorzichtig zoveel citroen er door totdat deze gaat […]

Post Image

Het is 5 december, Nederland is in de ban van Sinterklaas en de wind blaast stevig om het huis. Een heerlijke dag om thuis te blijven. Dat mag ik ook, vandaag komen er 3 vriendinnen voor het maken van kaas. De dames zijn bekend met de grondbeginselen van het kaasmaken en voor deze dag staat de Hollandse variant van de parmigiano reggiano op het program. Ik heb deze kaas al vaker gemaakt en vind het altijd bijzonder dat je alleen al door het verhogen van de temperatuur een ander product krijgt dan de “gewone” verenigde polder kaas. Rond half 11 hebben we afgesproken, terwijl ik de eerste dame binnen laat […]

Post Image

Voeding is een hot item tegenwoordig. Iedereen lijkt wel een dieet te volgen, al of niet voor de lijn. Regelmatig zijn er onderzoeken over suiker, witmeelproducten en bewerkte producten uit de winkel waaruit blijkt dat het niet goed is voor ons, maar vooral voor de beestjes in onze darmen die heel veel inbreng hebben op onze lichamelijke gezondheid. Onze darmbeestjes, microbiota, houden erg van gefermenteerde voedingsmiddelen. Laten wij daar nu ook erg van houden. Yoghurt, kaas, zuurdesembrood en zuurkool komen regelmatig aan bod. Gefermenteerd eten en drinken bestaat al eeuwenlang. Elk volk heeft zijn traditionele recepten, verbonden met de geschiedenis. Het thuis fermenteren raakte in onbruik toen we in de […]