Home » 2016

Yearly Archives: 2016

Post Image

Rozenbotteljam, het is alweer jaren geleden dat ik het maakte. Langs het parkeerterrein van het verpleeghuis waar mijn vader ooit woonde stond een hele haag. Toen hebben we ook rozenbottelwijn gemaakt wat tot op de dag van vandaag nog niet lekker is. Nu over de rozenbottels, ze stonden er prachtig bij op de tuinen van Benno, maar Benno zelf haalde zijn rozenbotteljam uit een potje van een bekende fabrikant. Niet veel later stond ik rozenbottels te plukken. Rozenbotteljam (1) 1 kilo rozenbottels 600 gram geleisuiker sap van 1 citroen Was de rozenbottels, ontdoe ze van de groene kroontjes. Doe ze in een pan en giet er net zoveel water bij […]

Post Image

Bijna vakantie. Ik heb een hele leuke baan, werk niet full-time en heb daarnaast veel hobby’s. Toch overkomt mij, vlak voor een vakantie, hetzelfde als menig ander. Ongeveer een maand van te voren ga je weken tellen tot aan je vakantie, en later diensten. Opeens ben je ook ‘hard’ aan vakantie toe. Nu nog maar twee diensten te gaan. Om alvast een voorproefje te nemen op de vakantie zit ik op deze tropische dag op het terras aan de ijsthee. Ik maak vaker ijsthee, met groene thee, met blaadjes munt, verveine o.i.d. Niet moeilijk om te maken, maar deze lekkere wilde ik toch delen (en voor mezelf bewaren) Snijd een perzik […]

Post Image

Afgelopen week aten onze oudste dochter en haar man mee, heerlijk buiten op het terras. Naast ons terras groeit een prachtige vijgenboom. Jaarlijks geeft hij veel vijgen. Soms is het goed bij te eten, elke dag 2 tot 4 vijgen verspreid over de periode van een maand. Soms is er een jaar met veel fruit, Vaak is dit jaar om jaar. Dit noemen we beurt jaren. Het ene jaar geeft de boom zoveel fruit dat hij het andere jaar nodig heeft om te herstellen. Dit jaar hebben we meer vijgen, deze week beginnen ze rijp te worden. Ik vraag ook aan mijn dochter of ze wat vijgen mee wil, ze hebben zelf veel […]

Post Image

Regelmatig heb ik voor een recept alleen eierdooiers nodig. Soms smokkel ik met het recept en doe er later de eiwitten bij, maar soms heb ik ze echt over. Zelf vind ik het te zoete koekjes maar ze hebben veel fans, daarom hier het recept. Dit heb je nodig voor zo’n 20 stuks 2 eiwitten 100 gram suiker 100 gram kokos (geraspt) drupje citroensap mespuntje zout. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eiwitten met het citroensap luchtig in de mixer, dit duurt ongeveer 5 minuten. Vanaf dat moment kan je beetje bij beetje de suiker toevoegen Het beslag is pas goed geklopt als het blijft “hangen” als je […]

Post Image

“mam heb je het recept nog van de cakes die je vroeger maakte? Ik wil cake bakken.” Jongste zoon wil op zijn werk trakteren voor zijn verjaardag. Aan ons vraagt hij altijd om appeltaart, meestal hebben we nog geen smakelijke appels begin augustus, gisteren kwam hij al optimistisch binnen met een van de boom gevallen goudrenet ” zou het lukken voor mijn verjaardag?”   Vandaag dus cake. Het recept was snel gevonden in mijn keurig geordende recepten map Een oud recept, cakes uit de tijd dat de kinderen klein waren. Twee cakes bakte ik altijd, een voor het weekend, en een voor het weekend er op of als er visite kwam, die ging […]

Post Image

Vandaag weer een avonddienst. Dat hoort er bij in mijn werk. Vaak maak ik op die dagen een salade, met het idee dat is gemakkelijk om mee te nemen, maar vaak eet ik het al zodra het klaar is, omdat het zo lekker ruikt en het er zo lekker uit ziet. Zo ook vandaag. In elk kookboek is wel een salade Nicoise te vinden, maar omdat deze blog mijn online kookboek is, komt hier mijn versie. ( 1 pond krieltjes in de schil 4 eieren, hard gekookt 2 ons sperziebonen, afgehaald en gehalveerd 1 blikje tonijn op sap 1 blikje ansjovis (sardientjes kunnen ook) 2 kleine rode ui 2 tomaten […]

Post Image

    Het is hoogzomer, de temperatuur is boven de 25 graden en het is zonnig. Onze jongste zoon loopt de vierdaagse terwijl zijn vader met een vriend aan het klussen is in zijn nieuwe appartement. Gisteravond heb ik de heren al beloofd dat ik met ze kom eten en broodjes mee neem. Het voordeegje heb ik gisteravond al gemaakt en met dit warme weer sta ik toch vroeg op. Voordeeg: 140 gram bloem 90 gram water op kamertemperatuur 1 gram droge gist 2 tot 3 gram zout. Deeg: het voordeeg 285 gram bloem 4 gram droge gist 5 gram zout 1 ei 15 gram zonnebloem of olijfolie 100 gram […]

Post Image

Vandaag is een van mijn vriendinnen jarig. We hebben al een lange geschiedenis samen, we begonnen als buren, met kleine kinderen en hebben veel koffie gedronken, opgepast,  “lapjes” gekocht waar we dan weer kinderkleding van maakten en ze heeft mij de beginselen van het kleding naaien bijgebracht. Tegenwoordig proberen we samen aan aquafit te doen en kletsen bij in de sauna. Ook maken we al heel lang een verjaardagstaart voor de jarige, ook voor de mannen. Een hele geschiedenis van taarten hebben we inmiddels, ik gebruik weer eens de minste fantasie, in september is er appeltaart (die ik ook nog laat bakken door mijn man) en meestal maak ik in juni […]

Post Image

  Helaas is de blauwe reiger af en toe te gast in onze tuin, vooral de vijver met kleurige vissen heeft zijn (of haar) aandacht. Het is een imposant gezicht zo’n vogel van ongeveer een meter hoog die een vis naar binnen werkt en daarna met een schorre schreeuw wegvliegt, de spanwijdte van zijn vleugels is zo’ n twee meter. Voor de vijver hebben we glimmende ballen gekocht, heksenoog, dat zou helpen, de reiger zou niet van het geschitter houden. Helaas, zoon meldde al na een paar dagen dat hij tijdens zijn ontbijt een reiger had weggestuurd. De kat, en alle langskomende katten, blijven uit de buurt als de reiger […]

Post Image

Vakantie. Sinds we bijen hebben proberen we begin juni een weekje vrij te hebben om het nodige “aan”  de bijen te doen. We zijn nog niet zo ervaren en het kost ons daardoor veel tijd. Controleren of dat wat we bedacht hebben ook werkt. Hoopvol voor ons was het om ” de gouden regel” over de bijen te lezen: Bijen werken niet volgens het boekje. Natuurlijk moest ook de bijen behuizing weer op sterkte worden gebracht, een bijenvolk groeit groot in de zomer, ook het huisvesten van een zwerm en het voorkomen van nieuwe zwermen vraagt veel kastruimte. Meneer Schorelaar is nu op de imkervereniging aan het honing slingeren (inclusief onze […]