Home » 2016 » april

Monthly Archives: april 2016

Post Image

Het is koud, donkere wolken, hagelbuien en regen. Dit is niet wat we verwachten van het voorjaar. Deze zondag geen tuinactiviteiten. Kaasmaak vriendin Janneke komt en we gaan ons buigen over ‘ de Emmentaler” De echte Emmentaler wordt gemaakt in ” wielen” van 80 tot 90 kilo. Hoe groter de emmentaler, hoe meer gaten (of ogen). Deze hoeveelheden gaan ons niet lukken, mijn grootste vorm is zo’n 2,5 kilo. Voor deze middag hebben we al 26 liter melk in huis gehaald. We beginnen met het berekenen van de verhoudingen. 26 liter volle melk 112 druppels stremsel 3,5 theelepel propionzuur 1,5 liter karnemelk  (startcultuur) We verwarmen de melk in 2 grote pannen tot […]

Post Image

een openingszin als een liedje, alleen, er zijn geen liedjes over paardenbloemen. Meestal bezingen we rozen en tulpen. Waarom bezingen we de paardenbloem niet? Er zijn genoeg redenen om het wel te doen. Hier begint mijn loflied op de paardenbloem…. De paardenbloem, of Taraxacum officinalis komt algemeen voor op graslanden, naast wegen en op braakliggend terrein. Medicinaal is de wortel leverversterkend, laxerend en ontgiftend. De bladeren zijn urinedrijvend. Wortel en blad tezamen wordt gebruikt om te ontgiften; werkt goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen. Paardenbloemblad schijn heerlijk te zijn in salades, het bevat vitaminen C, E, betacaroteen en calcium. Jonge bladeren even in water laten liggen, ze worden dan minder bitter. […]

Post Image

Een van de toppers van het afgelopen jaar was dit rode kool recept. Natuurlijk weet ik ook wel dat de tijd van de kolen weer voorbij is, het is 13 april en de voorjaarsgroentes lachen ons ook toe. Maar, na een bezoekje aan mams in ” de Noordkop”  hebben we toch nog een rood kooltje mee genomen. Waarschijnlijk gaan we deze eten als koolsalade, dan is het friszuur en binnen 10 dagen klaar. stuk rode kool, fijn geraspt 2 uien fijn geraspt 2 appels in kleine blokjes 1 tl koekkruiden Zout (4 gram per pond groenten) Ik gebruik Keltisch zeezout vanwege de mineralen. Meng de kool met het zout, kneed […]

Post Image

    Opeens is het weer zover, het is voorjaar. Alles groeit, bloeit en lijkt te bruisen van energie. Of we het nu hebben over bomen, planten, onkruid of de bijen. Natuurlijk hadden we ze al gespot, bijen met pootjes vol stuifmeel op de vliegplank. Vooral onze thuisbijen zijn goed te volgen. Zodra de temperatuur opliep vlogen ze in grote getalen uit. Vorig jaar eindigden met 4 bijenvolken in verschillende groottes. Het is toch spannend om te zien hoe deze de winter doorgekomen zijn. Nou, we zijn tevreden. In alle vier de kasten zit een leggende koningin, we hebben broed gezien, in allerlei stadia. Ook is er oude en nieuwe honing aanwezig, dat […]