wp_head(); ?>
Home » Brood » Zuurdesembrood

Al jaren houd ik van brood bakken.
Toen ik net moeder was bakte ik degelijk zwaar brood. Lekker, vooral als het vers was. Je kon er ook maar weinig boterhammen van eten. Het verveelde vrij snel omdat niet alle beleg er lekker op was. Toen toch maar een goede bakker gezocht.
Jaren later kwamen de broodbakmachines, ook maar uitproberen. Vooral op zondag, gewekt worden met de geur van vers brood en met zijn allen aan tafel. Zo’n broodje was snel op met zijn zessen.

Eigenlijk vond ik het geen brood bakken, je stopte het allemaal in het apparaat en je had er geen omkijken naar. Misschien is het juist de bedoeling dat dat leuk is, maar ik zag dat niet zo.
Ik kon ook weinig variëren. Ook waren we er achter dat het brood later op de dag, en al helemaal de volgende dag, niet lekker was. Gelukkig was er overal brood te koop, en we hadden een goede bakker.

Desem dag 3

Met kerstmis bakte ik kerstbrood van een beproefd recept, en af en toe bakte ik, vooral mislukte bolletjes, te hard en te droog. Toch bleef het kriebelen als ik een recept van een brood onder ogen kwam. Het Italiaanse brood op de wintersport, een bijzonder recept van een focaccia.
De focaccia werd mijn favoriet.

Voor heel veel verjaardagen maakte ik de foccacia met zongedroogde tomaatjes. Wel bleef het mij irriteren dat hij de ene keer prachtig, de volgende keer goed, en de andere keer matig was. Maar iedereen bleef er toch om vragen. Zo ben ik op het internet op zoek gegaan naar “het” recept.Via het intikken van het woord zuurdesem kwam ik terecht op de site van Levine, http;//uitdekeukenvanarden blogspot.com.

Zo begon ik opnieuw met brood bakken, alles wat ik eerder geleerd had kon ik vergeten. Aanrecht met bloem bestuiven, welnee, met olie. Rijzen in het zonnetje? Overnachten in de koelkast.
Het werd een ontdekkingstocht op zoek naar lekker brood. Vanaf dat moment halen we regelmatig zakken meel bij molen ‘de Zandhaas ‘in Santpoort en staat er een paar keer per week zelf gebakken brood op tafel. Dit brood is de volgende dat goed eetbaar en het kan ook in de vriezer. Nee, het is niet zwaar. Dat is een vooroordeel.

IMG_1530

Geïnteresseerd?  Ik kan uitleggen wat ik inmiddels aan ervaring heb opgedaan en bak nog regelmatig iets nieuws. Een portie zuurdesem heb ik ook wel voor je. Dit is mijn oogst van vandaag, Molenbrood en met een nieuw rozijnen/cranberriebrood. Mijn eigen recepten kan je op deze site vinden.

Eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *