Home » Appels » Appelwijn

IMG_1591Op een zonnige donderdag in augustus zijn we met Ingrid naar de fruittuinen in Hoofddorp geweest. In de stralende zon hebben wij bramen geplukt en de zomer doorgesproken terwijl Richard af en aan liep met emmertjes met appelen. Na twee uur vonden we het welletjes, de bramenemmer was redelijk gevuld en er waren heel wat kilo’s appels verzameld.

IMG_1595

Het verzamelen was niet het meeste werk, thuis onder de luifel hebben we de appels in kleine stukjes gesneden en ontdaan van beestjes en andere ongerechtigheden. Hier zijn we een paar uur zoet mee geweest. Van een deel hebben we appelmoes gemaakt, die hebben we meteen geproefd bij het avondeten en ook wat potjes ingemaakt voor de winter. De appels waren nog wat onrijp, we moesten de moes dus aanzoeten. Iets wat we niet gauw doen. Hiervoor hebben we stevia gebruikt.

 

Een groot deel van de appels is voor de appelwijn. Uit ons ‘wijnboekje’ van C.J.J. Berry had ik een recept gevonden.
Appelwijn (medium) 16%

 • 10 kilo appels in kleine stukjes
 • 4,5 liter water
 • gist met gistvoedsel)*

start appelwijn

De appels met het water weggezet in een gistingsvat. De gist met het voedsel hebben we in een aparte fles laten opstarten, dat voegen we na een dag toe. De appels staan niet onder water. Dit staat ook in het recept. Nu mogen we 7 dagen, 1 x per dag roeren en daarbij zorgen dat de onderste appels boven komen. Deze methode wordt toegepast bij hard fruit.

Na 10 dagen (je agenda moet het ook maar toelaten) hebben we de stukjes appel geperst in de sapcentrifuge. Wat overbleef was een dik bruingroen sap. Dit sap met het water in een gistingsfles gedaan. Ook hebben we 1200 gram suiker)* toegevoegd. Binnen een uur was de massa aan het gisten. Nu is het een kwestie van wachten, hevelen)* en weer wachten. Volgens het recept is deze wijn binnen een jaar goed te drinken.

We houden jullie op de hoogte.

*gist en gistvoedsel. Voor het maken van wijn kopen we wijn gist, wij kopen dit als een poeder. Dit is een ander gist dan bakkersgist. Er worden ook geen vaste maten aangegeven voor het toevoegen van gist, als het maar snel werkt, eerder dan de gisten die in het fruit zelf zitten. Daarom starten wij de gist op met gezoet fruitsap zodat het gist al begint met zich te vermenigvuldigen, na 2 dagen kan het worden toegevoegd bij de pulp.

De gist (Saccharomyces) is de grondstof voor de wijn, gist is een levend organisme, als de gist gedijt krijg je goede wijn. Om te gedijen heeft de gist suiker nodig(dit zit in het fruit) en warmte, zuurstof, voedingszuren en vitamines. Is er iets niet aanwezig, dan stopt het gisten voortijdig.

 

*Voedingsstoffen zijn b.v.: kalium of magnesium, wij hebben een potje met gistvoeding gekocht en mengen niet zelf allerlei stoffen. Deze stoffen voeg je toe omdat de gist het goed moet doen. Deze stoffen zitten niet in alle te vergisten vloeistoffen, bij druivensap voldoet het wel aan deze eisen.

*Suiker: we hebben gelezen dat 3 kilo suiker op 10 liter een matig zoete wijn geeft, een pond minder een droge, en een pond meer een zoete wijn. In het fruit zit suiker, maar ook in de gist starter. De gist heeft veel suiker nodig om tot alcohol te komen. Toch is het een kunst om niet teveel suiker toe te voegen, dat wat het gist niet meer gebruikt boven het alcoholpercentage dat het kan opbouwen, blijft achter als zoet. Voor wijn kan je geen zoetmiddelen gebruiken zonder koolhydraten zoals stevia, dit gist niet.

*Hevelen: tijdens het gisten zakt de droesem op de bodem. Dit kan de wijn bederven. Na 3 tot 4 maanden ga je hevelen.  Met het hevelen zuig je met een slang de wijn weg zonder de droesem in beweging te brengen. Na het hevelen aanvullen met (afgekoeld) gekookt water of suikerwater met het zelfde percentage als de wijn tot de fles weer vol is tot een centimeter onder de rand

Het proces begint opnieuw in de volgende (schone) fles en de gist veroorzaakt nieuwe droesem. Het gistingsproces is nu langzamer (het blubt nog maar af en toe) Nu mag alleen nog worden aangevuld met gekookt afgekoeld water omdat anders het gisten opnieuw begint.

Met het gist dat overblijft na deze heveling kan een andere wijn tot gisten worden gebracht.

Indien nodig kan er nog een 3e keer geheveld worden.  Voor het bottelen van de wijn kan de wijn warmer gezet worden om te controleren of het gisten echt gestopt is. Meestal gaan wij bottelen als de wijn een jaar oud is. Daarna laten wij de flessen nog minstens een half jaar liggen. Natuurlijk proeven we of ze eerder drinkbaar is.

 

Regels voor het wijn maken;

 • gebruik schoon materiaal en steriliseer de flessen.
 • dek alles goed af tegen fruitvliegjes (je krijgt azijn) met doeken, deksels of watersloten
 • houd een logboek bij om al je handelingen op te schrijven
 • Hevel de wijn, dan staat het niet op dode gistcellen.
 • proef tussentijds, bij het hevelen, van de wijn en schrijf de smaak ook op in je logboek.
 • Bottel de wijn pas als deze is uitgegist.
 • Heb geduld. Na lang wachten wordt wijn helder, lekker etc.
 • Je mag bier en wijn voor eigen gebruik maken. Als je het wil verkopen moet je je inschrijven als ondernemer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *