Home » Appels » Appeltaart

 

de laatste appels geplukt

Soms zie je in sfeertijdschriften over wonen, tuinen of landelijk leven foto’s van een lange gedekte tafel bij een appelboom. Veel mensen zitten aan tafel, mooi en veel eten op de tafel en spelende kinderen. Dat had ik in mijn hoofd toen we op onze vorige woonplek een appelboom bij het terras plantten. Terwijl de jaren verstreken groeide de boom steeds meer uit naar de boom van het plaatje in mijn hoofd. Natuurlijk aten we bij mooi weer op het terras, met onze kinderen, met vrienden en familie en genoten van de boom. Ik vind alles aan een appelboom mooi, de bloesems, het groeien van de vruchten en uiteindelijk de grote appels en ook het snoeien als eerste tuinklusje in de winter.  Toen we verhuisden naar dit huis kregen we van onze oude buren een appelboom cadeau. Deze kreeg een prominente plek, voor de lange ramen, midden in het zicht vanaf de eettafel. Zo hebben we goed zicht op de appelboom en wat er zich allemaal afspeelt.

IMG_0819

Ik ben niet de enige die zo van appels houd. Sinds mensenheugenis heeft de appel, de malus domestica, een vaste plaats in de mythologie. Veel van deze appelverhalen gaan over liefde, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. De appel hoort bij  Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en bij Demeter, de godin van de vruchtbaarheid. Ze hoort bij Hathor, de Egyptische godin van de liefde en bij Venus, de Romeinse godin van de liefde.

Bij de Kelten was de appel heilig. Het was de boom van de onsterfelijkheid in het bos van Avalon (het eiland van de appels)

De appel hoorde bij de witte godin uit de oude religies, en bij Eva die het waagde om het gebod van God te breken en te eten van de boom van goed en kwaad. Het kwaad kwam van de appel en zo kwam de ellende over ons.

In sprookjes hoort de appel bij Sneeuwwitje die vergiftigd wordt door haar jaloerse stiefmoeder en bij vrouw Holle. Veel volken hebben appelsprookjes, soms gaan die ook over de kweepeer of de granaatappel. Het toewerpen van een appel was een teken van genegenheid.

Een eeuwenoud gebruik is het planten van een appelboom bij de geboorte van een kind. Als de boom voorspoedig groeide voorspelde dit een lang leven.

 IMG_0811

Half augustus vallen de eerste appels uit de bomen, dagelijks controleren we het hangende fruit op rijpheid. Ook de vogels doen dat. Soms nemen ze een hele peer mee en eten die op het weiland maar meestal proeven ze van meerdere appels en peren. Dat is het fruit dat we meteen verwerken tot appelmoes of in appeltaart. Ben je in deze periode jarig, pas je op de poes of komen we op visite, we hebben appeltaart voor je. Ook wij vinden ze nog steeds lekker. Dit jaar is een goed appeljaar en alleen al deze week hebben we 5 appeltaarten gemaakt volgens het onderstaand recept, dat is al jaren ons favoriete appeltaart recept. In de loop der tijd is er veel bijgeschreven of doorgehaald van het oorspronkelijke recept dat zo’n 30 jaar terug in een kookboek met de nieuwe oven mee kwam.

 

appeltaart

appeltaart

Voor een springvorm van 26 cm. middellijn

voor het deeg:

  • 330 gram bloem
  • 220 gram boter
  • 175 basterdsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei, losgeklopt.

voor de vulling:

  • 1 kilo goudrenetten (schoon)
  • kaneel en suiker om de appels mee te bestrooien.

Doe de bloem, basterdsuiker, boter en zout in de kom en voeg 3/4 van het ei toe. Kneed de ingrediënten met een koele hand tot een samenhangend deeg dat van de kom los laat. Houd 1/4 van het deeg achter. Beboter de springvorm en bekleed deze met het deeg. Rol het overgebleven deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap en snijd dit in stroken.

Schil de appels, snijd ze in 4en en daarna de partjes in schijfjes. Bestrooi dit met kaneel en suiker en doe ze in de met deeg bekleedde springvorm. Doe de stroken deeg over de appels en bestrijk dit met het laatste beetje ei. Doe de taart in een voorverwarmde oven op 175 graden. De taart in 50 minuten gaar en bruin bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *