Home » streekproducten » Vlierbessen wijn

Vlier (Sambucus nigra) is een veel voorkomende struik die 3 tot 7 meter hoog kan worden. Het meeste valt hij op in het voorjaar met zijn specifieke doordringende geur. Ja hoe kan je die omschrijven?  Er kan het hele jaar van de vlier gegeten worden, in de winter zijn dat de Judasoren, dat is een eetbare zwam die op de takken van de vlier groeit (nog nooit gezien) en in het voorjaar de jonge scheuten. Wij houden het bij de vlierbloesem en de vlierbessen.

GetAttachment[3]

Af en toe maakte ik wel vlierbloesemlimonade toen de kinderen klein waren, maar jaren had ik er niets meer mee gedaan tot ik het boekje “Vlier in de fles” van Ria Loohuizen tegenkwam in de bibliotheek. Sindsdien weet ik dat er toverkracht aan de vlier wordt toegewezen. Uit haar boekje hebben we onze eerste vlierbessen wijn gemaakt. Dit was een oud recept met kruiden, dit moeten we nog aanpassen, het was te zoet naar onze smaak.

Onze interesse in de vlier was er weer, we maakten weer vlierbloesem sap, vlierbloesem wijn en vlierbloesem likeur. Dit bespreek ik wel in het voorjaar.

In de nazomer stappen we regelmatig op onze fiets, tassen en scharen mee en dan langs de stadsrand de vlieren af. Er staan er heel veel. Als we er thuis mee gaan werken ruikt het hele huis kruidig. Het is goed bij verkoudheid en we mengen ook wat bij de bessen of bramensappen die op dat moment open staan. Heerlijk met griesmeelpudding. Het meeste gebruiken we voor de wijn. Veel vlierbessensap gaat meteen in flessen omdat we het mengen met ander fruit. Binnenkort gaan we nog vlier plukken voor onderstaand recept. Op dit moment is de Vlier/banaan uit 2011 erg lekker. Hieronder het recept dat ik met jullie wil delen.

Recept voor 10 liter vlierbessenwijn.

 • 2700 gram vlierbessen
 • 2000 gram suiker
 • 800 gram bananen, gewicht zonder schil
 • 2 theelepels citroenzuur
 • 2 theelepels wijnsteenzuur
 • 2 theelepels pecto-enzymen 11
 • 1 zakje portgist of andere gist van 14%

Rits de rijpe vlierbessen van de schermen, verwijder de groene onrijpe bessen. Kneus de bessen en doe ze in een pan met 5 liter water. Breng de bessen aan de kook en zet de pan met het deksel er af op een laag vuur, net aan de kook. Doe dit 20 minuten. Daarna de pan snel afkoelen, b.v. in de gootsteen met koud water. Giet daarna de pulp door een neteldoek en doe de most in een gistingsfles. Prak de bananen fijn en kook ze zachtjes met 2liter kokend water. Laat dit afkoelen, giet het door een neteldoek en voeg dit bij de most. Los de suiker ook op in 2 liter kokend water en voeg dit na het afkoelen ook bij de most in de fles. De fles afsluiten met een prop watten of een gaasje met een elastiek om de flessenhals. Pas op voor fruitvliegjes.

Doe in een wijnfles de gist, wat gezoet vruchtensap, de wijnsteenzuur en de pecto enzymen. Doe een prop watten op deze fles. Dit is de giststarter, dit voeg je na een dag bij de most. Na nog een dag afsluiten met watten of een gaasje mag het waterslot er op.

Vlier banaan wijn

 • Na 3 maanden hebben we de geheveld.
 • Na een jaar hebben we geheveld en geproefd, de wijn werd al helder en smaakte redelijk. Vlier is rijk aan tannine en dat heeft een wrange smaak. Na een paar jaar verdwijnt dit. We hebben de vlierwijn weer een jaar laten staan, geheveld en dachten dat het nog beter kon worden. Geduld is een schone zaak, nog maar weer wachten.
 • Zomer 2013 hebben we de vlierwijn gebotteld.
 • Zomer 2014, na 3 jaar smaakt de wijn goed, je proeft duidelijk de vlier en een vleugje banaan. Het alcoholpercentage is 12% en de wijn heeft een volle smaak. We zijn trots op ons zelf. Gelukkig hebben we 10 liter.

)* Uitleg over sommige aspecten van het wijn maken vindt je bij de blog over de appelwijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *