Home » Bijen » Varroamijt bestrijden.

zomer 2007 060

Wij zijn nu 1 jaar imker. Vorig jaar kregen we aan het eind van de zomer 2 volken, in oude kasten. Inwinteren was alles wat we nog konden doen. Braaf hebben we suikerwater gekocht en hebben de bijen bijgevoerd. Ondanks, of doordat we gingen bijvoeren is er 1 volk overvallen door wespen. Echtelijke ruzies volgden over de aanpak van het bijvoeren. Ons huwelijk overleefde het, het volk niet. Het volk dat wel overleefde zag er goed uit dit voorjaar, maar, hadden ze een koningin? We zagen geen broed. Het volk zou te rustig zijn voor een moerloos volk. We hebben een raampje met broed ingehangen waar ze vervolgens niets mee deden. De hele zomer was het een volle kast met rustige bijen, zonder broed en met nauwelijks honing. Nu aan het eind van de zomer zien we ze ook echt in aantal afnemen, is het nu een bejaardenhuis met oude bijen?  Wat is nu humaan? Afslaan? Zouden ze een rustige dood sterven als we het zo laten of worden ze dan overvallen door wespen? We waren getuige van een aanval op een binnenkomende wesp. De bij won. Maar hoe lang kan een club bejaarden indringers afslaan?

IMG_1446

Een ander dilemma hebben we bij ons andere, goed groeiende volk. Bij de laatste inspectie zagen we nog steeds broed. We hebben bijgevoerd met suikerwater, zoals geadviseerd, en zagen de dames zelf met mooie bollen stuifmeel aan hun poten binnen komen. Ook hebben we geen honing weggehaald omdat er volgens ons alleen maar honing aanwezig was om het volk zelf te voeden. Honing weghalen die het bijenvolk nodig heeft is volgens ons een vorm van intensieve landbouw en past niet bij onze ideeën van respect voor bijen en milieu.  Helaas zagen we op het witte plankje ook Varroa mijt zitten. Zucht.

Ken je vijand, wat is een Varroa mijt? Een Varroa destructor vrouwtje betreed een broedcel met daarin een 6 dagen oude bijenlarve, vlak voordat de cel gesloten wordt. (vlak voor het verpoppen) De mijt werkt zich naar de bodem van de broedcel, naar het voedersap. Zodra de bijenlarve het sap op heeft zuigt de mijt zich vast aan de larve en voedt zich met het bloed van de larve. Hierdoor verzwakt de bij en wordt gevoelig voor ziektekiemen, uit de broedcellen komen misvormde bijen met afwijkingen aan poten of vleugels.

Zestig uur na het sluiten van de cel legt het Varroa vrouwtje haar eerste ei, uit dit onbevruchte eitje ontwikkelt zich een mannelijke mijt. 25 uur later wordt een bevrucht eitje gelegd waaruit  een vrouwelijk eitje ontwikkelt. Deze eitjes, broer en zus, paren, de mannetjes sterven na de paring. De ontwikkeling van ei tot mijt duurt 6 tot 10 dagen. Er is een voorkeur van de Varroa mijt voor darrenbroed. Darrenbroed is langer gesloten dan werksterbroed, hierin kunnen 3 vrouwelijke Varroa nakomelingen groeien. (Hoe zit dat met onze voorgevormde raten? Deze zijn groter voor een grotere honingopbrengst, grotere bijen vervoeren meer stuifmeel? Doet een bij in een grotere cel er langer over voordat zij naar buiten komt?  )Een Varroa destructor vrouwtje leeft in de zomer 2 tot 3 maanden en kan in de winter wel 8 maanden worden.

In de herfst is de aanwezigheid van Varroa mijten het grootst. Na de inspectie van de bijenkast hebben we reepjes thymovar (een vluchtige stof waar de mijten niet tegen kunnen) op de latjes gelegd. Straks worden de bijenvolken behandeld met mierenzuur. Dit is afgesproken voor alle bijenvolken op het park. Wat is mierenzuur en wat heeft het voor effect op de bijen? Zijn het bestrijdingsmiddelen die wij liever niet gebruiken? Maar mierenzuur zit bijvoorbeeld ook in brandnetel. Nu hebben we geen keuze. Waar kiezen we voor als we volgend jaar de bijen in onze eigen tuin plaatsen? Als Imker heb je wel de plicht om je bijen varroamijt vrij te maken. In een stuk van de Wageningen UR staat dat alle bijenhouders in Europa op grond van de Europese wetgeving verplicht zijn om Varroa te bestrijden. Er is toestemming voor het gebruik van thymovar en apiquard. Mierenzuur en oxaalzuur zijn niet toegelaten maar het gebruik ervan wordt gedoogd. Bron: http://edepot.wur.nl

Als je gezonde bijen hebt is de kans op sterfte lager (klinkt erg logisch) maar hoe krijg je gezonde bijen?

Op een permacultuur site over bijen houden vind ik de volgende tekst:

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die graag bijen willen houden vanuit en andere visie. Kijkend naar een bijenvolk “de Imme” zien we dat het volk een bepaalde jaarcyclus doorloopt waarbij we als imker vooral ondersteunend en begeleidend te werk gaan. Honing wordt weer een geschenk dat niet standaard altijd beschikbaar komt voor de imker. Het welzijn van de bij staat voorop. Dat houdt in dat het bijenvolk onze volle aandacht krijgt, maar ook de planten en bloemen waarvan het volkje direct afhankelijk is. Natuurlijk bijen houden is een bezigheid die ons enorm veel voldoening brengt. Deze tekst spreekt me aan.

Onze tuin is dus voorbereid op de komst van de bijen, er staan veel drachtplanten in onze tuin en spuiten? Dat heb ik nooit gedaan. Ook tuinieren volgens Permacultuur principes is “een dans met de natuur waarbij de natuur leid en de mens volgt”.

 

Op internet is veel te lezen en te leren over permacultuur.

Bijen hebben niet genoeg aan onze tuin alleen, ze gaan straks ook de weilanden en de buurtuinen in, ze vliegen in een straal van 3 kilometer op zoek naar hun stuifmeel. Voor één pot honing vliegt een bijenvolk 40.000 kilometer en bezoekt daarvoor zo’n 6.000.000 bloemen.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *