Home » Voedselverspilling » Voedselverspilling.

DSC_0007

Susan, van Susan’s Choice, nodigde ons uit om mee te doen met de challenge tegen voedselverspilling. Als de subtitel van je blog “Natuurlijk omgaan met de wereld om ons heen” is, kan je niet anders dan je inschrijven op www.kliekenco.nl Het enige dat je hoefde te doen is een maand lang geen bruikbaar voedsel weg te gooien. Wij doen mee met de maand oktober. Tenminste, om het op te schrijven, we gooien namelijk niet zo veel weg, maar dat zal iedereen wel denken over zichzelf?   Afgelopen weekend zag ik op de facebookpagina van Kliek & Co dat de dames nieuwsgierig waren naar onze ervaringen, struikelblokken, winstpunten en anekdotes. Ons eerste struikelblok was een verjaardag, om de grootste verspilling tegen te gaan hebben we de kinderen gevraagd om te reageren of ze mee kwamen eten. Op de woensdagmarkt heb ik bij de groentekraam gevraagd om soeptomaten en ik kreeg daar voor een laag prijsje tomaten met een kneusje of klein plekje. Zo, die belanden aan het eind van de dag niet in de afvalbak. De restjes bloemkool van de woensdag  deden dienst als soepgroente. De kruiden kwamen uit de tuin. Op de markt kan je ook één winterwortel kopen. Het restje soep heb ik een dag later meegenomen naar mijn avonddienst, en het laatste broodje ook. De restjes kaas zijn verwerkt in een maaltijdsalade met bleekselderij (niet alle stengels gingen de soep in) en zie hier onder het stronkje van de bleekselderij. Het vorige stronkje is wel lekker opgesnoept door mijn tuinvrienden toen ik het daar plantte. Was het toch een kasplantje geworden?

kringloopgroente bleekselderij

kringloopgroente bleekselderij

Grappig dat ik op Kliek & Co ook een artikel over kringloopgroenten tegen kwam, omdat we de andijvie die in de tuin staat, afsnijden, eten wij de hele zomer al van dezelfde andijvie, gekookt, rauw en in de smoothie, deze week ook met de restjes van de vruchtenbowl van de verjaardag.

kringloopgroente andijvie

kringloopgroente andijvie

Dat is natuurlijk een leuk uitstapje, maar verspil ik als ik het stronkje wel weg gooi? Wat ik deze maand heb weggegooid is één laatste stukje taart, en een halve aardappel die niet in een salade belandde omdat we verder alle aardappelen hadden opgegeten. Ons keukenafval, en de eventuele restjes gaan in de bokashi (informatie op www.emna.eu) zodat het uiteindelijk weer als compost in de tuin of bloempotten terecht komt. Dit lijkt dan misschien minder verspilling, maar ook de gemeente composteert. Als je zorgt dat het in de groenbak terecht komt.

Tot zo ver ons huishouden en mijn positieve insteek, verbeter de wereld, begin bij jezelf.            Komen we nu bij de dilemma’s:

 • Ik was afgelopen zaterdag op een feestje, er stonden taartjes op tafel voor bij de koffie. Ik had geen zin in taart, heb ik dan verspild?  De “restjes” werden opgehaald en gingen de afvalbak in (HACCP regels)
 • Boodschappen doe ik op verschillende plekken, op de markt, uit mijn werk in de supermarkt waar onze zoon werkt, de biologische winkel of in de winkel vlakbij als ik geen zin heb om verder weg te gaan.. Houden al deze winkels rekening met mij? Ik kan altijd volop kiezen, ik heb nog nooit de laatste bloemkool gepakt of gehoord dat de boontjes op zijn. Hoe erg is het om iets anders te moeten eten dan je gepland had? Als je al met een lijstje naar de winkel ging. Welk signaal kunnen we afgeven naar de winkels? Als ik een enquête in vul, schrijf ik dit op.
 • Er wordt al meer groente verbouwd dan we ooit op kunnen, het overschot draait al door bij de veiling. Nu de appels die niet naar Rusland gaan,  laten ze die hangen (op een enkeling na die een peren pluk dag organiseert) Dan zijn er nog de bekende overschotten zoals het suikerbietenoverschot maar daar is subsidie op? Quota?  Snapt iemand hoe dit zit?
 • Wij plukken van alles in de natuur en rapen hazelnootjes, ooit oubollig of alternatief, maar tegenwoordig heet dat wildplukken en dat is een trend.  We plukken met respect voor de natuur, alleen voor eigen gebruik, niet vertrappen, laten voldoende hangen voor vogels etc. We zien maar weinig medeplukkers. Afgelopen september stond er een artikel in Trouw over het strafbaar zijn van wildplukken (wisten we) maar het commentaar van de lezers was schokkend, ze wensen je zelfs giftige paddenstoelen en bessen toe en noemden het onderdeel van de graaicultuur. Het fruit zou van de staat zijn of van natuurmonumenten. Is fruit uit de natuur wat blijft hangen geen verspilling? Waarin zou dat verschillen van de peren in het kopje hierboven?
 • Misschien nog belangrijker dan het voedsel afval, vind ik het plastic afval, alles wat uit de winkel komt is verpakt, dat wat je weggegooid is ook verpakt. Gelukkig is er al een verpakkingsvrije winkel. Ik hoop dat er meer volgen want kilometers maken is ook niet goed voor het milieu. Onze zuivel die we bij de boer halen gaat al wel in bakjes en flessen die we zelf mee nemen. Ook dat merk je al aan je afvalzak. Natuurlijk zijn ook de groenten uit de tuin niet verpakt. Over het verminderen van plastic:  doemijmaaruiensoep.blogspot.nl
 • Zijn jullie ook fan van streekproducten? Streekproducten die seizoensgebonden zijn?    Kennen jullie de verhalen dat de boontjes uit Kenia minder slecht voor het milieu zijn dan paprika’s uit Hollandse verwarmde kassen. Natuurlijk willen we in de winter iets anders eten dan wortelen en kolen.
 • Wat mij hoop geeft voor de wereld is het programma dat zondagavond werd uitgezonden bij Tegenlicht. De aflevering over groen goud. www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2014/Oktober/Natuurlijk-herstel.html
 • Ook in dit geval geld voor ons: verbeter de wereld, begin in je achtertuin.

 

hazelnoten

hazelnoten

 

2 Responses so far.

 1. Susan's Choice schreef:

  Hoi Carina,

  wat een interessante blog heb je geschreven zeg! Heel herkenbaar alle dilemma’s die je noemt. Er zijn zoveel keuzes en het is vaak niet duidelijk welke keuze het beste is voor onze gezondheid, het milieu en de aarde. Uiteindelijk kun je het beste zoveel mogelijk zelf telen want dan weet je zeker dat het met respect voor de natuur is vergaard. Ik heb trouwens vandaag een hele hoop kastanjes geraapt in het bos. Is dit dan ook illegaal?

  Groetjes Susan

  • Carina Schoorl schreef:

   hallo Susan, dank voor je compliment. Ja, wat is illegaal, de natuur is overvloedig, in zaad, vruchten en noten. Wij rapen ook altijd kastanjes, gezellig in een mandje bij de kachel. Ik volg je verder op Kliek & Co en op je eigen blog. Lieve groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *