wp_head(); ?>
Home » Drankjes » Waterkefir

Regelmatig snuffel ik op websites en blogs over voeding en gezondheid. Op een van die websites werd waterkefir genoemd. Dat is een oude bekende van mij. Jaren geleden heb ik het een periode gebruikt. Kefir kan je niet in de winkel op de hoek kopen maar via Facebook wordt het soms aangeboden. Zo bood ook Daisy waterkefir aan en na een korte mailwisseling heb ik zuurdesem ingepakt en per post verstuurd, en Daisy de waterkefir. Een prima ruil. De kefir kwam in goede conditie aan en ik kon meteen beginnen, het boekje van een paar jaar terug stond nog steeds in de boekenkast.

Wat is kefir?
Waterkefir ziet er uit als kristallen, wit en hoekig. Die kristalcellen cultuur ontstaat doordat de kefir onder druk (in een weckpot) bereid wordt. Ze bestaan uit melkzuurbacteriën en gistkristallen. Kefir vernieuwt zichzelf en vermeerdert zich.

2015 165

De basisbereiding van water is;
doe 3 eetlepels waterkefir kristallen in een schone weckpot,
voeg 1 of 2 biologische vijgen toe
voeg 1/2 biologische citroen toe
voeg (70 gram) suiker, honing of ahornsiroop toe (ik voeg ook rozijnen toe)
vul de weckpot met water, dit kan gewoon kraanwater zijn.
Sluit de pot en zet hem op een lichte plaats op kamertemperatuur.

Na ongeveer een uur verschijnen de eerste koolzuurbelletjes en binnen 24 uur bruist het. Belletjes korrels, rozijnen, citroen en vijgen, alles danst in de pot. Aan het eind van het proces zitten de vruchten boven in de pot.
Na 48 uur maak ik de weckpot open, haal de vruchten er uit, deze gooi je weg, de smaak is er uit getrokken. Alleen de citroen pers ik uit en voeg het sap toe aan de drank.
Ik giet de pot leeg door een plastic zeef, de kristallen houden niet van metaal. De kristallen spoel ik schoon onder koud water en doe ze in een nieuwe pot waarna het proces opnieuw begint.

2015 164

De kefirdrank giet ik in een beugelfles en voeg nog een stukje geschilde gember toe. De drank die dan ontstaat doet licht denken aan gingerale.
De drank is licht alcoholisch, tussen de 0,5 en 2 procent.
De kefirdrank is meteen te drinken maar de drank krijgt meer smaak als hij nog “na gist”. Dit nagisten kan op een koele plek en in de koelkast.
Zowel bij de bereiding van de kefir kan je allerlei fruit gebruiken, maar ook bij de nagisting. Dit ga ik natuurlijk proberen, jullie horen er van.

 

2015 166

Als de kefir het naar zijn zin heeft groeit hij. Bij meer kefir in de weckpot wordt de drank zuurder. Ik vind dit minder lekker. Na 2 weken had de kefir zich al verdubbeld. Nu we genoeg kefir kristallen hebben voor eigen gebruik kunnen we delen. Voorlopig heb ik nog meer gegadigden dan kefir kristallen maar ik weet van de vorige periode dat ik opeens ook heel veel kristallen had. Dus mensen, even geduld, ze komen.

Wat zijn de gezondheidseffecten van kefir:
Kefir is een probiotica en rijk aan vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en H(biotine)
Ik lees dat het dankzij de vitamines, anti -oxydanten en micro organismen goed is voor de darmflora.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *