wp_head(); ?>
Home » Bijen » Pollen

bijentuin 25 mei 006

Nu het bijenseizoen weer start brengen we ook weer een bezoek aan ” de Werkbij”
www.dewerkbij.nl/honinghandel.php
We hebben nog wel het een en ander nodig voor onze kasten, waar we de maat natuurlijk niet van hebben opgenomen, dus mogen we nog een keer terug. We snuffelen tussen de cadeautjes en de boeken en zien een zak met pollen. Stuifmeelkorrels om precies te zijn. Die nemen we mee.

Even een biologielesje over de bloemetjes en de bijtjes.
Stuifmeel zit als een fijn poeder aan de helmknoppen van de mannelijke bloem. Als deze bloemen open gaan trekt deze met zijn geur, nectar, onder andere bijen aan. De bij verzamelt bewust of onbewust stuifmeel aan zijn poten in zijn zoektocht naar meer nectar. Bijen zijn bloemvast, ze bezoeken de bloemen van een soort zolang deze voldoende nectar geeft. Hierdoor  kunnen ze snel en efficiënt een gebied bestuiven. De stuifmeelkorrels worden tijdens de vlucht in het stuifmeelkorfje aan de achterpoten opgeslagen.

zomer 2007 060 - kopie
Stuifmeelkorrels zijn van levensbelang voor bijen. De korrels worden door de werkbijen opgeslagen in de cellen rondom de honingcellen en worden gebruikt als voedsel voor het broed. Stuifmeel is erg voedzaam.

Waarom zijn bijenpollen gezond voor ” de mens?”
Tegenwoordig vallen ze zelfs onder de “superfoods”
Ze bevatten verschillende mineralen en vitaminen, calcium, fosfor, kalium, zwavel, silicium, molybdeen, zink, magnesium, ijzer, mangaan, koper, jodium, vitamines A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E en K. Ook het stofje quercitine zit er in, dit histamine remmende stofje zit ook in rode kool en blauwe en rode bessen.
Pollen helpen tegen hooikoorts, als je daar last van hebt neem je dagelijks van januari tot juli een a 2 theelepels pollen, wij gebruiken al jaren pilletjes met bijenpollen voor onze allergieën, met goed resultaat.
Pollen dragen bij tot de groei en herstel van je lichaam, ons lichaam maakt dit gedeeltelijk zelf maar een deel moeten we ook uit onze voeding halen.

In het voorjaar is het goed om pollen te gebruiken, na een lange winter hebben we extra energie en weerstand nodig. De meningen over de smaak van pollen zijn gevarieerd. Het smaakt naar?
Ik doe ze in de waterkefir. Dan lost de harde celwand die om elke stuifmeelkorrel zit, mooi op en komen er meer voedingsstoffen tot onze beschikking.
Spoel de kefir in een plastic zeef, stop ze in een schone weckpot. Doe een paar schijfjes citroen, een of 2 gedroogde vijgen in de pot. Voeg een eetlepel pollen (een eetlepel per liter water) toe.
Ook heb ik een schep honing toegevoegd.
De weckpot heeft 2 dagen op kamertemperatuur gestaan, daarna gezeefd en in een fles gedaan.
Zo, hier is mijn pollen/kefir drank, troebelgeel. Het ruikt naar vitamine B pillen, zo smaakt het ook. De fris zure smaak van de kefir is minder aanwezig. Even wennen? Misschien toch maar een plakje gember toevoegen?

kefirdrank 002
Hooikoortsgevoelige dochter kwam langs, met een verstopte neus. Ze had al een hooikoortspilletje van de apotheek ingenomen,  zonder resultaat. Natuurlijk kreeg ze een glas kefir/pollen drank. Met resultaat. We hebben haar de verdere dag niet meer niesend en sniffend gezien.
Nu alleen de smaak nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *