Home » Drankjes » Vlierbloesems.

 

vakantie 005

De aspergetijd zit er weer op voor dit jaar.
We hebben er weer van genoten.
Voor ons hoort bij de asperges een koude witte vlierbloesemwijn, ook uit het voorjaar.
De vlierbloesemwijn die we dit jaar hadden was twee jaar oud en heerlijk op dronk.
Willen we de komende jaren weer asperges met vlierbloesemwijn nuttigen, dan moeten we zelf de voorraad weer aanvullen, ik heb vlierbloesemwijn nog nooit in een winkel zien staan.
Dit jaar waren de vlierbloesems laat.
Maar door al onze tuinklussen was ik met het plukken nog later.
Dat maakte het plukken tot een secuur werkje, ze waren veel gevoeliger voor ‘beestjes’.

bonte specht 010
Wat zijn ze mooi, die schermen. Hoeveel minuscule witte bloemetjes zitten er aan één zo’n scherm?

Ik gebruik het recept van 2013, die wijn was goed gelukt. Bij het thuis maken van wijn zijn de omstandigheden niet constant, ik weet bijvoorbeeld niet hoe warm het was in 2013 tijdens de eerste gisting. Ook het meten van het soortelijk gewicht schiet er bij mij altijd bij in. Helaas.
Voor de wijn heb ik een kilo bloemschermen nodig. Van de overige bloesems maak ik vlierbloesemlimonade. Dat is heel simpel.
bonte specht 007
Vlierbloesemlimonade:
verwijder beestjes. Zet de bloesems in een pan, doe er water bij totdat alles onder water staat. Ik leg daar een bord op en sluit de pan met het deksel.
Dit laat ik 24 uur staan.
Na die 24 uur giet ik het door een zeef.
Per liter vlierbloesem sap 120 gram suiker toevoegen en 5 gram citroenzuur.
Breng alles aan de kook.
Laat afkoelen en giet het in schone flessen.

 

Vlierbloesemwijn:
1 kilo vlierbloesems
2 kilo suiker (elke kilo suiker is goed voor 5 % alcohol)
0,6 kilo rozijnen (telt ook mee als suiker)
sap van 6 citroenen
9 liter water
1 theelepel wijn gist van 15%
gistvoedingszout (een theelepel per 5 liter water)

werkwijze:
verwijder beestje.
Zorg voor schoon materiaal.
Doe de vlierbloesems in het gistingsvat.
los de suiker op in koken heet water, giet dit over de bloesems.
Voeg al het water toe.
Voeg de rozijnen en het sap van de citroenen toe als de massa is afgekoeld.
Dek alles wel goed af, let op fruitvliegjes, zij zijn in staat om de wijn te bederven.

vlierbloesemwijn 003
Los intussen het gist en het gistvoedsel op in een zoete vruchtensap. Dit gist moet blijven leven, het voedt zich met suiker en warmte.
Goed roeren.
Dek dit glas af met een gaasdoek, vastgezet met elastiek.
Dag 2
De volgende ochtend is de pulp afgekoeld en bruist het sapje met het gist. Dit kan bij elkaar. Roer het door elkaar. Dek het gat van het gistingsvat af met een prop watten. Laat dit zo een dag staan.

Dag 3
Op het gistingsvat gaat een waterslot.
In het waterslot gaat gekookt water. Het koolzuurgas dat vrij komt bij de gisting kan naar buiten, maar er kan geen vuil, (schimmels) naar binnen.
De eerste gisting is meestal heftig, grote hoeveelheden lucht borrelen naar buiten.

Dag 7
Na 5 dagen gisten giet je de massa door een zeef. De wijn komt nu in een gistingsfles met een rubberdop met een waterslot.
Het zal nu rustig doorgisten. Zorg dat het proces niet stopt door kou, tekort aan suiker of voedingszouten. Na 2 maanden kunnen we gaan hevelen.

 

*Hevelen: tijdens het gisten zakt de droesem op de bodem. Dit kan de wijn bederven. Na 2 tot 4 maanden ga je hevelen.  Met het hevelen zuig je met een slang de wijn weg zonder de droesem in beweging te brengen. Na het hevelen aanvullen met (afgekoeld) gekookt water of suikerwater met het zelfde percentage als de wijn tot de fles weer vol is tot een centimeter onder de rand

Het proces begint opnieuw in de volgende (schone) fles en de gist veroorzaakt nieuwe droesem. Het gistingsproces is nu langzamer (het blubt nog maar af en toe) Nu mag alleen nog worden aangevuld met gekookt afgekoeld water omdat anders het gisten opnieuw begint.

Met het gist dat overblijft na deze heveling kan een andere wijn tot gisten worden gebracht.

Indien nodig kan er nog een 3e keer geheveld worden.  Voor het bottelen van de wijn kan de wijn warmer gezet worden om te controleren of het gisten echt gestopt is. Meestal gaan wij bottelen als de wijn een jaar oud is. Daarna laten wij de flessen nog minstens een half jaar liggen. Natuurlijk proeven we of ze eerder drinkbaar is.

 

Regels voor het wijn maken;

  • gebruik schoon materiaal en steriliseer de flessen.
  • dek alles goed af tegen fruitvliegjes (je krijgt azijn) met doeken, deksels of watersloten
  • houd een logboek bij om al je handelingen op te schrijven
  • Hevel de wijn, dan staat het niet op dode gistcellen.
  • proef tussentijds, bij het hevelen, van de wijn en schrijf de smaak ook op in je logboek.
  • Bottel de wijn pas als deze is uitgegist.
  • Heb geduld. Na lang wachten wordt wijn helder, lekker etc.
  • Je mag bier en wijn voor eigen gebruik maken. Als je het wil verkopen moet je je inschrijven als ondernemer.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *