Home » DIY » Verenigde Grote en Kleine Polder Witschimmelkaas

Brie 001

Zo, dat is een hele mond vol.
Waarschijnlijk gaat het water je hierbij niet in de mond lopen.
Ik heb het over Brie.
Waarom dan zo moeilijk?
Brie mag alleen Brie heten als het uit het gebied met dezelfde naam komt.
Onlangs heb ik mezelf verwend met het boek Verrot lekker van Christian Weij en daarin staat het recept om Brie te maken.
Omdat ik vaak kaas maak heb ik alle spullen al in huis. Dit recept is zo simpel omdat het uit gaat van een stukje brie in de staafmixer met melk fijn maken.
Verder is het vooral een proces van tijd.

Brie 002

De melk op 30 graden, karnemelk er bij, een uur laten staan, druppels stremsel er bij en weer een uur laten staan. Snijden, water van 35 graden er bij en een half uur laten staan.
Dan nog door een doek in de vorm en uit laten lekken.

Als je Brie wil maken kan je het boek van Christian kopen.
Als je geen kaas maak ervaring heb kan ik je een keer helpen.

WP_20150827_18_57_14_Pro

Nadat de wei is uitgelekt is het weer een kwestie van tijd, keren, zouten, keren en wachten. Na 3 weken rijpen (niet helemaal drie weken, dochterlief kwam thuis eten en kon niet wachten) was de Brie erg lekker. Natuurlijk weer een stukje van 2×2 overhouden, liter melk er bij en het proces herhalen.

WP_20150827_18_57_37_Pro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *