Home » DIY » Panir

Een van de gemakkelijkste kazen om te maken is waarschijnlijk Panir.
Deze zeer jonge kaas wordt gebruikt in allerlei recepten in India. Heel bekend is de Saag Panir.
We hebben dit gegeten tijdens onze rondreis in India in de variaties pittig en heel pittig.
Omdat ik teveel melk had gehaald bij de boer heb ik gisteravond de Panir gemaakt en straks maak ik de Saag Panir.

Panir:
2,5 liter volle melk (ik had het vers van de boerderij)
1 citroen, of meer als het niet schift

Pers de citroen
Kook al roerend de melk.
Haal de melk van het vuur en roer voorzichtig zoveel citroen er door totdat deze gaat schiften.
Er drijven dan grote witte vlokken in
Voorzichtig roeren.
Als alle melk gestold is laat je het mengsel een paar minuten staan.
Leg een schone kaasdoek (of theedoek) in een vergiet en giet de massa hier in.
Je zet de vergiet op een pan als je de wei wilt bewaren.

Als de wei er door is gelopen draai je de wrongel (zo heet de witte overgebleven substantie) in een bal. Deze leg je terug in de vergiet en hier zet je een gewicht op zodat ook de laatste wei er uit wordt geperst. Dat gewicht kan een pan met water zijn.
Na 20 minuten persen is de panir klaar.

Saag Panir
500 gram verse spinazie of diepvriesspinazie
2 tenen knoflook fijngehakt
2 eetlepels plantaardige olie of ghee
1 ui, fijngehakt
chilipepers, fijngehakt, maar ik gebruik een eetlepel Green Currie Pasta
een theelepel komijnzaad
een theelepel gemalen koriander
2 cm. vers geraspte gember
1,5 deciliter slagroom

meng de ui, knoflook, gember en pepers tot een gladde pasta, met een blender of in een keukenmachine.
Roerbak in plantaardige olie de gekookte en uitgelekte spinazie een paar minuten
voeg de kruiden toe en het mengsel uit de blender
bak in een andere pan in plantaardige olie of ghee (geklaarde boter) de panir blokjes aan alle kanten goudbruin.
Meng alles en roer de slagroom er door.
Serveer bij rijst

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *