Home » kerstrecepten » Kerstsoep met geroosterde knolselderij

We zijn in de laatste week van het jaar 2015 aangekomen.
Buiten doet niets ons nog aan de midwinter denken, behalve dan dat de dagen erg kort zijn.
We zijn veel buiten geweest dit weekend, in de tuin, en met het herstellen van het schuifpui dat nu bijna klaar is.
Omdat ik steeds even moest helpen met het inzetten of omdraaien van het pui had ik tussendoor alle tijd om een soep uit te proberen.
Wij zijn grote fans van knolselderij, deze knollen die bij menigeen niet verder komen dan de erwtensoep, eten wij gebakken, in erwten en linzensoep, gekookt en dan in de oven om een kaaskorstje te laten krijgen enzovoorts….

geroosterde knolselderij 002

Jaren geleden hebben we eens knolselderijsoep met appel gegeten, heerlijk vonden we het maar het recept zijn we kwijtgeraakt. Ook op het internet niet meer teruggevonden.
Vandaag zocht ik ook naar een soep met knolselderij, ik had nog een halve knolselderij liggen.
Al zoekende  kwam op de site van MergenMetz een recept tegen van geroosterde knolselderijsoep.
Mooie site om op rond te snuffelen en zo te zien houden zij ook van knolselderij want er zijn nog meer recepten.

Hier hun versie van de soep
1 kg. knolselderij in blokjes van 1 – 1 1/2 cm
2 – 3 tenen knoflook, niet gepeld
5 takjes verse tijm
scheut olijfolie
1 liter groentebouillon
scheut (kook) room
peper en zout toevoegen naar keuze

Doe de blokjes knolselderij in een bakblik, doe de olie er bij en hussel het om. Voeg de takjes tijm en de knoflook toe.
Zet dit 30 minuten in een voorverwarmde oven op de stand met boven grill, in mijn oven op 220 graden. Ik hussel het af en toe om, dan kijk ik meteen of het mooi goudbruin wordt.

geroosterde knolselderij 001

Uit de oven doe je de blokjes in een pan, giet de bouillon toe en breng het aan de kook.
Van de teentjes knoflook knip je een puntje af en knijpt dit leeg in de soep.
De tijm heb ik er uit gehaald, het was me te donker geworden.
Als het kookt; zet de staafmixer in de pan.
Het werd een lichtbruine dikke soep.
Voeg naar keuze een scheut room toe, kaas wordt ook genoemd, peper en zout naar smaak toevoegen.
Ik heb nieuwe tijmblaadjes aan de soep toegevoegd.

Heerlijk.
Zo besloten we dat dit de kerstsoep van dit jaar wordt.
Lieve niet kaas etende kinderen, ook wij vonden kaas niet nodig om toe te voegen.
—————————————————
Aanvulling op 27 december
Op de beide kerstdagen hebben we deze soep gegeten, erg lekker.
De kilo knolselderij werd te dik met een liter bouillon, er is meer bouillon bij gedaan.
De gasten vonden de soep ook lekker.
Vandaag maken we de laatste soep op, een lekker licht maal na de voedzame kerstdagen.
Deze soep gaan we vaker eten, en niet alleen met kerstmis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *