Home » Drankjes » Vruchtensap kefir

Afgelopen zaterdag was ik met de vriendinnen op stap, naar Almere naar een speciaalzaak voor doe-het-zelvers op het gebied van kaas, wijn etc. Omdat 2 van de vriendinnen een volkstuin hebben waar veel van af komt werd er ook een sappan gekocht. Wij hebben ook een sappan waar we veel gebruik van maken bij het oogsten.
kefir en co 001
Daarmee kwam het gesprek op de sapjes, wat doe je er mee?
Ga je het gezoet drinken waarmee je weer veel suiker binnen krijgt?
Bij ons belanden er heel wat sap flesjes in de wijn, maar ook niet alles.
Met kerstmis en andere hoogtij dagen eten we griesmeel met bessensaus maar daar houdt het bij ons met de toetjes ook op.
Op verjaardagen werd er gewoontegetrouw sap gekocht, gewone pakken of luxere flessen uit de winkel of boerenwinkel.
De laatste keer had ik ook drankjes gemaakt, kefir met grapefruit, ‘ gewone’ kefir met citroen en gedroogde vijgen, en zelfgemaakte appelsap met wat suiker en een met stevia.
Deze drankjes vonden gretig aftrek.

fruit oktober 2015 1

Afgelopen jaar hadden we de beschikking over heel veel druiven, bessenĀ en appels,
er staan dan ook nog heel wat flesjes sap in de voorraad kast.

001
spoel de weckpot schoon met heet water
voeg 10% kefir toe
voeg een paar schijfjes citroen toe
Doe de vruchtensap er bij
Vul eventueel aan met water bij sterk geconcentreerd vruchtensap
voeg een of twee lepels suiker toe als je ongezoet vruchtensap gebruikt

Zet de pot op een schone lichte plaats en laat ze 24 tot 48 uur gisten
giet daarna de vloeistof door een zeef in flessen
Laat deze gesloten nog een paar dagen narijpen in de koelkast.

Gisteravond heb ik het gedronken, het was een heerlijk bruisend, fris zurig drankje.
Gelukkig heb nog meer flesjes sap staan.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *