Home » fermenteren » Atjar Tjampoer

Vanavond gaan we ‘chinees’  eten.
Onze Hollandse wintergroenten lenen zich daar goed voor.
Kool, prei, ui, en wortel bakken, kruiden er bij, op het laatst de tauge er bij. Rijst er bij of mie en eet smakelijk.
Niet alle groente gaat op dus maakte ik meestal atjar van de rest.
atjar 001
Meestal staat er in mijn keukenkastje ook een voorraad.

De standaard ingrediënten voor onze atjar zijn;

  • een kilo gemengde groente, kool, wortel, paprika, ui
  • 250 gram tauge
  • 3 cm.geraspte gemberwortel
  • rood pepertje, zonder pitjes en heeel fijn gesneden
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook.
  • 500 ml azijn en  30 gram suiker
  • theelepeltje zout

Maak 8 jampotjes, honingpotjes of wat voor potjes dan ook huishoudelijk schoon, ook de deksels en spoel daarna alles goed om met kokend heet water.

Snij alle groente fijn.
Doe de azijn, suiker en zout met 250 ml. water in een pan en breng dit aan de kook
Voeg de groente en de tauge toe
Breng alles aan de kook, roer het door en verdeel dit over de 8 potjes, het vocht ook.
Draai de deksels er op, keer de potjes om.Laat alles afkoelen. De inhoud blijft heel lang goed,
tot zover een beproefd recept.

De laatste tijd ben ik actief bezig met fermenteren en wilde ook atjar op deze manier maken.
fermenteren 003

gefermenteerde atjar tjampoer
Ingrediënten:
1/4 kool
2 winterwortelen,
2 paprika’s
een pepertje
2 cm gember
2 knoflook
zout

maak de pot huishoudelijk schoon en spoel hem om met heet water.

Schaaf de kool en de wortelen,
Verwijder de zaadjes van de paprika’s en het pepertje
Snijd de paprika’s in fijne reepjes, en snijd het pepertje heel fijn
meng dit met een theelepel zout.
Rasp een paar cm gember
Doe 2 knoflookteentjes in de schone pot
meng alle ingrediënten en stop alles in de pot

Los 20 gram zeezout op per liter water
voeg water toe tot alles onder water staat
Ik heb alles afgedekt met een paar koolbladeren en heb er daarna een zakje gevuld met zout (in dezelfde verhouding) boven op gelegd.

fermenteren 004
Omdat ik niet kon vinden of je tauge ook kan fermenteren heb ik dit niet toegevoegd, maar apart in een jampotje gedaan met zout in dezelfde verhouding.
Ik zal dit artikel natuurlijk aanvullen met de resultaten, en wanneer je het kan eten.
Alles staat nu in de huiskamer en ik ben van plan het na vijf dagen in de koude zijkamer te zetten.
Wordt vervolgd

fermenteren 005

Na 2 weken hebben we de eerste gefermenteerde atjar gegeten, de zout smaak overheerste, waren we te vroeg?
Gelukkig hadden we nog potjes staan.

2 Responses so far.

  1. Gerda schreef:

    Hoi, ik vroeg me af is het goed gekomen met de gefermentweerde acar? Groet gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *