Home » Appels » Rode kool met ui, appel en koekkruiden

fermenteren 008
Een van de toppers van het afgelopen jaar was dit rode kool recept.
Natuurlijk weet ik ook wel dat de tijd van de kolen weer voorbij is, het is 13 april en de voorjaarsgroentes lachen ons ook toe. Maar, na een bezoekje aan mams in ” de Noordkop”  hebben we toch nog een rood kooltje mee genomen. Waarschijnlijk gaan we deze eten als koolsalade, dan is het friszuur en binnen 10 dagen klaar.

stuk rode kool, fijn geraspt
2 uien fijn geraspt
2 appels in kleine blokjes
1 tl koekkruiden
Zout (4 gram per pond groenten) Ik gebruik Keltisch zeezout vanwege de mineralen.

Meng de kool met het zout, kneed dit door tot er vocht uit komt.
Meng de kool met de appels en de uien en de koekkruiden.
Stop in een grote pot, en dek het af met iets zwaars.
Ik stop een hersluitbaar diepvrieszakje in de pot en vul deze met zout water.
Sluit de pot af en zet deze weg op kamertemperatuur.

 

Afgelopen winter hebben we de kool na de 10 dagen koeler weg gezet en nog weken laten staan tot dat we alles opgegeten hadden.
Als kool langer fermenteert schijnt het (nog) gezonder te worden.
De uitleg daarvoor is; in de eerste weken worden er histamine geproduceerd, daar zijn veel mensen overgevoelig voor.
De vitamine C wordt vanaf week 3 opgegeten door de bacteriën, maar vanaf week 10 wordt deze weer aangemaakt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *