Home » Brood » Frans Landbrood

Vakantie.
Sinds we bijen hebben proberen we begin juni een weekje vrij te hebben om het nodige “aan”  de bijen te doen. We zijn nog niet zo ervaren en het kost ons daardoor veel tijd.
Controleren of dat wat we bedacht hebben ook werkt.
Hoopvol voor ons was het om ” de gouden regel” over de bijen te lezen:
Bijen werken niet volgens het boekje.
WP_20160611_17_38_41_Pro
Natuurlijk moest ook de bijen behuizing weer op sterkte worden gebracht, een bijenvolk groeit groot in de zomer, ook het huisvesten van een zwerm en het voorkomen van nieuwe zwermen vraagt veel kastruimte.
Meneer Schorelaar is nu op de imkervereniging aan het honing slingeren
(inclusief onze eerste 3 eigen ramen Haarlemmer bloemenhoning)

Natuurlijk plannen we ook wandelen en fietsen in deze periode en is Nederland mooi, maar soms…..,
We hadden natuurlijk ook een weekje weg kunnen gaan.
Wandelen in Frankrijk, lavendel, stokbroodje, Franse wijn, kaasjes…..

IMG_2911

Recept van mijn versie van het Franse Landbrood
Maak een avond van tevoren de Poolish, het voordeeg:

  • 200 gram tarwebloem
  •  40 gram roggemeel
  • 240 gram water
  •   2 gram droge gist

Roer alles door elkaar met een lepel, dek de kom af en laat het voordeeg 8 tot 12 uur op kamertemperatuur staan. Je maakt een voordeegje omdat de smaak van het brood beter is.
De volgende morgen ga ik verder en meng:

  •  het voordeeg
  • 200 gram water (op kamertemperatuur)
  • 2 gram gist
  • 450 gram bloem
  • 50 gram roggemeel
  • 14 gram zout

Dit goed kneden, met de hand of in een mixer. Als het deeg soepel is opvouwen, zoals een brief.
Zo een half uur laten staan en dan nogmaals in 3-en vouwen zoals een brief.

Na het volgende half uur heb ik het deeg en de batardvorm bestrooid met bloem.
Het deeg nog 45 minuten laten rijzen.
IMG_2909

De oven voorverwarmen op 230 graden, onder in de oven een vuurvaste schaal met heet water zetten.
Als de oven op temperatuur is de vorm keren zodat het brood op een ingevette bakplaat ligt, meteen in de oven schuiven.

Baktijd:
20 minuten op 220 graden
15 minuten op 180 graden.
Laat het brood afkoelen voordat je het gaat snijden.

IMG_2916
Ik heb gewacht tot meneer Schorelaar thuis kwam met de honing.
Ook was er een (verenigde polder) kaas van 6 weken om aan te snijden.
Dit alles geserveerd met het Franse landbrood.
Buiten bloeit de lavendel.
Heerlijk

3 Responses so far.

  1. Zalig! Deze website staat nu in mijn browserfavorieten. Ik kom hier zeker vaker terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *