Home » de tuin » Reigers.

 

reiger in de vijver

Helaas is de blauwe reiger af en toe te gast in onze tuin, vooral de vijver met kleurige vissen heeft zijn (of haar) aandacht. Het is een imposant gezicht zo’n vogel van ongeveer een meter hoog die een vis naar binnen werkt en daarna met een schorre schreeuw wegvliegt, de spanwijdte van zijn vleugels is zo’ n twee meter.
Voor de vijver hebben we glimmende ballen gekocht, heksenoog, dat zou helpen, de reiger zou niet van het geschitter houden.
Helaas, zoon meldde al na een paar dagen dat hij tijdens zijn ontbijt een reiger had weggestuurd.
De kat, en alle langskomende katten, blijven uit de buurt als de reiger langs komt.
De reiger bestudeerd de vijver vanaf het platte dak en kan zo alle tuinbewoners overzien.
Ik heb ook wat bloempotten op zijn landingsbaan neergezet maar of dit helpt?
Vooralsnog zijn er nog steeds een stuk of 4 vissen die behoorlijk schuw zijn geworden.
Als ik over het paadje loop hoor ik de plonsen van de kikker die weer in het water springen, die zijn er dus ook nog.

WP_20160628_15_41_00_Rich

 

De laatste dagen vliegen er veel reigers boven de sloot naast het huis, ze lijken achter elkaar aan te zitten met schorre schreeuwen, nu ze maken het de broedende meerkoet moeilijk en af en toe komt “pa”  zwaan in actie als ze te dicht bij zijn jongen komen. Klapwiekend op zijn achterpoten op het water, ik zou een bochtje om gaan.
Vanavond gingen de reigers naar elkaar in de aanval, dit had ik nog niet eerder gezien. Is dit normaal? Internet bied uitkomst:

IMG_2907

De blauwe reiger komt voor in Europa (behalve in Finland en het noorden van Noorwegen en Zweden) en in Noord Afrika en de zuidelijke helft van Afrika.
Ze leven in waterrijke gebieden maar verleggen hun leefgebied ook vaker naar de steden waar naast vis van alles voor ze te eten is.
Hij kan zich dus aanpassen.
Ze bouwen hun nesten in hoge bomen, op een van mijn vorige werkplaatsen waren reigernesten, in het voorjaar werden deze nauwlettend gevolgd door de verpleeghuisbewoners, vooral wanneer de jongen kwamen.
Reigers leggen een maal per voorjaar, ze krijgen 3 tot 5 jongen. De broedtijd is 25 tot 28 dagen.
Reigers broeden in een kolonie, daar waar ze zelf zijn opgegroeid. Op jacht gaan ze alleen, daar worden zelfs broedpartners niet geduld. Snavels en klauwen worden gebruikt om indringers van het territorium te verjagen.
Reigers kunnen 25 jaar oud worden.
Ook hebben ze geen natuurlijke vijanden.
Blauwereiger-c

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *