Home » DIY » Vijgenchutney

IMG_2946

Afgelopen week aten onze oudste dochter en haar man mee, heerlijk buiten op het terras. Naast ons terras groeit een prachtige vijgenboom. Jaarlijks geeft hij veel vijgen.
Soms is het goed bij te eten, elke dag 2 tot 4 vijgen verspreid over de periode van een maand.
Soms is er een jaar met veel fruit, Vaak is dit jaar om jaar.
Dit noemen we beurt jaren.
Het ene jaar geeft de boom zoveel fruit dat hij het andere jaar nodig heeft om te herstellen.
Dit jaar hebben we meer vijgen, deze week beginnen ze rijp te worden. Ik vraag ook aan mijn dochter of ze wat vijgen mee wil, ze hebben zelf veel fruit in huis en zijn onregelmatig thuis geweest door de vakantie, ze slaan het aanbod af.
Ik bood aan om jam te maken voor bij de kaas, zaterdag wordt er een verjaardag gevierd.
Zodoende buig ik me over vijgenjam en kom uit bij chutney, voor bij de kaas.
Hieronder het recept wat ik probeerde.

1 kilo rijpe vijgen zonder schil, in stukjes
2 ons donkere basterdsuiker.
Meng dit en laat het een nacht staan.
De volgende ochtend hebben de vijgen veel vocht losgelaten en zijn ze zacht.
IMG_2944

2 rode uien  gepeld en fijn gehakt
4 cm gember, geschild en fijngehakt
100 ml balsamico azijn
sap van een sinaasappel
100 gram krenten/rozijnen/granberry’s
snuf kaneel
snuf kruidnagel
snuf peper
beetje roomboter, of olijfolie
IMG_2950

smelt de boter en bak de ui glazig.
Dit duurt zo’n kleine 10 minuten
Breng de vijgen aan de kook, zonder deksel op de pan.
Voeg de ingrediënten toe.
Ook de ui als deze glazig is.
Laat alles een half uurtje doorkoken.
Giet de chutney in brandschoon gemaakte potjes, veeg de rand schoon zodat je het ooit nog los kan krijgen.
Zet de potjes op hun kop en laat afkoelen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *