Home » Jams en chutneys » Rozenbotteljams

Rozenbotteljam, het is alweer jaren geleden dat ik het maakte.
Langs het parkeerterrein van het verpleeghuis waar mijn vader ooit woonde stond een hele haag.
Toen hebben we ook rozenbottelwijn gemaakt wat tot op de dag van vandaag nog niet lekker is.
Nu over de rozenbottels, ze stonden er prachtig bij op de tuinen van Benno, maar Benno zelf haalde zijn rozenbotteljam uit een potje van een bekende fabrikant.
Niet veel later stond ik rozenbottels te plukken.

rozebottel-jam-2

Rozenbotteljam (1)
1 kilo rozenbottels
600 gram geleisuiker
sap van 1 citroen

Was de rozenbottels, ontdoe ze van de groene kroontjes.
Doe ze in een pan en giet er net zoveel water bij dat ze onder water staan.
Breng dit mengsel aan de kook. Ze zijn in 40 minuten zacht.
Daarna gaan ze in de groentemolen of passeerzeef.
rozebottel-jam
De puree gaat opnieuw in een pan, |
voeg de geleisuiker en de citroen toe en breng alles weer aan de kook.
Laat 5 minuten doorkoken.
Doe de jam zo snel mogelijk in brandschone*) potten.
Voldoende voor 4 potten.

Op dezelfde tuin staat ook een kweepeer.
Bijzondere vruchten die slecht te bewaren zijn, zodra ze vallen beginnen ze te rotten.
Behalve kweepeer hete bliksem had ik er nog niets van gemaakt.
Dit jaar dus ook aan de slag met kweepeer.

Rozenbotten-kweepeerjam (2)
3 grote kweeperen
1 kilo rozenbottels
600 gram suiker
1 citroen

Veeg het dons van de kweeperen.
Snijd ze in de lengte en hak ze in stukken.
Verwijder het klokhuis.
Breng de kweeperen met water en citroensap aan de kook.
Laat 30 tot 60 minuten koken totdat de kweeperen zacht zijn
Was de rozenbottels en verwijder de groene kroontjes.
Laat deze ook zo’n 40 minuten koken tot ze zacht zijn.
Na deze kooktijd alles door de groentezeef halen en samen in een pan aan de kook brengen.
Voeg de suiker toe.
Laat 5 minuten doorkoken en vul de potten.
rozenbottel-kweepeer-sticker348
*)Voor brandschone potten:
Huishoudelijk schoongemaakte potten en deksels weken in een pan met kokend water
of water met soda (dan afspoelen met heet water omdat soda een witte waas achter laat)
Vul de potten tot de rand.
Deksel er op en zet de potten op zijn kop.
Na 5 minuten weer omkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *